Στα πλαίσια των προσπαθειών της ελληνικής κοινωνίας για βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις πόλεις, ο πιλοτικός ρόλος των δημόσιων φορέων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Τo Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως ανώτατο δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, έχει την δυνατότητα να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο μέσω της εκπαίδευσης και της έρευνας, αλλά και μέσω της περιβαλλοντικής διαχείρισης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων του. Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών θα είναι ο περιορισμός των ετήσιων δαπανών σε θέρμανση, κλιματισμό και ηλεκτροφωτισμό, η βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στις Πολυτεχνειουπόλεις, καθώς και η αύξηση της τεχνογνωσίας με παράλληλη διαμόρφωση «περιβαλλοντικής συνείδησης» των ερευνητών και νέων μηχανικών στους τομείς αυτούς που έχουν ιδιαίτερη «πολλαπλασιαζόμενη αξία» για το μέλλον.
Στόχοι της περιβαλλοντικής διαχείρισης και των προγραμμάτων δράσης του Ε.Μ.Πολυτεχνείου για την προστασία του περιβάλλοντος είναι η πρόληψη και η μείωση της ρύπανσης, η ανάκτηση πρώτων υλών και ενέργειας καθώς και η μείωση του λειτουργικού κόστους και του συνολικού περιβαλλοντικού «αποτυπώματος» του Ιδρύματος. Τέλος η ξεχωριστή περιβαλλοντική επίδοση και η τεκμηριωμένη περιβαλλοντική αξιοπιστία του Ε.Μ.Π. αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και μπορούν να αξιοποιηθούν ως σημαντικά όπλα επικοινωνιακής πολιτικής.
Όπως είναι γνωστό, υπάρχει σήμερα στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση συμβατικών καυσίμων, παρά την σύνδεση της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου με το δίκτυο φυσικού αερίου το 2007, με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιών λεβήτων πετρελαίου.
Προκειμένου να περιορισθούν οι ενεργειακές δαπάνες ,που πλησιάζουν το 20% του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος και να βελτιωθούν τα επίπεδα θερμικής και οπτικής άνεσης για τους εργαζομένους στο Ε.Μ.Πολυτεχνείο προτείνονται κατά προτεραιότητα οι παρακάτω δραστηριότητες για την βελτίωση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής απόδοσης των κτηρίων του Ε.Μ.Π.
Οι δράσεις ομαδοποιούνται ανάλογα με τις κύριες χρήσεις των κτηρίων στις δύο Πολυτεχνειουπόλεις και συνοψίζουν μερικές από τις «καλές πρακτικές» που μπορεί να υιοθετήσει κάθε εργαζόμενος ή σπουδαστής έτσι ώστε να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής με ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρων ορθολογικής χρήσης ενέργειας στους εσωτερικούς χώρους.